Začal sa školský rok – všetci sme si užili dlhé prázdniny. Deti sa vrátili k svojim záväzkom v škôlkach a školách, obnovili sa športové a umelecké aktivity. Dostať sa do rytmu školského roka je náročné obdobie nielen pre žiakov, ale aj pre rodičov. Ako byť všade a zaistiť, aby všetko prebiehalo hladko? Relevantná otázka, ktorú si často pokladá každý rodič.

Sprevádzať deti do školy, hodiny navyše, plný úväzok v práci, domácnosť a rôznorodé, no systematické rodinné povinnosti. A nezabúdať ani na seba – ak nie na fitness alebo jogu, tak aspoň si vyhradiť čas na jedenie a prechádzku. Ak je váš denný program minimálne rovnako nabitý, bez výhrad súhlasíme, že úloha „pokojný a vynaliezavý rodič“ patrí medzi úlohy s hviezdičkou. Preto sa viac ako čokoľvek oplatí premýšľať o tom, ako náš život obohatiť a naplniť.

AKO SI UŽIŤ KAŽDÝ DEŇ?

V pretekoch o výborné známky, ovládanie viacerých jazykov či výnimočné športové úspechy netreba zabúdať, že výchova dieťaťa nie je celý jeho život. Život rodičov by nemal pozostávať len z dosahovania takýchto cieľov. Od mamy a otca sa vyžaduje, aby pomáhali dieťaťu „naučiť sa učiť“ a získavať pozitívne emócie z každej činnosti. Ak to dieťa robí iba v očakávaní víkendu alebo dovolenky, treba popremýšľať o tom, ako zmeniť svoj život a postoj k učeniu k lepšiemu. Na začiatku školského obdobia je dobré znížiť úroveň záťaže, čím sa zabezpečí veľmi hladké prispôsobenie sa rušnejšiemu každodennému životu. Deti sa cítia pohodlne a vykazujú vysoký výkon, keď robia veci podľa svojho postoja a motivácie.

Rovnako dôležité je, aby sa rodič nesústredil výhradne na aktivity dieťaťa v škole a okolo nej. Vstup do tejto špirály ovplyvňuje aj duševné zdravie dospelého. Jeho vlastný život – práca, záľuby, maličkosti, zdroj endorfínov, musí byť plne prítomný v dennom jedálnom lístku. Je životne dôležité zobudiť sa v dobrej nálade, nájsť si čas pre seba, robiť nielen to, čo by ste mali, ale aj to, čo chcete. Úplné deti sú deťmi úplných rodičov.

Ako si užiť každý deň?

NEMÔŽEME UROBIŤ PRE DIEŤA VŠETKO

Domáce úlohy sú zodpovednosťou dieťaťa. Už od prvého ročníka musí pochopiť, že škola je jeho povinnosťou a len on je zodpovedný za správnosť domácich úloh. Zároveň musíme žiakovi pomôcť zaviesť správny režim pre samotréning a vytvárať podmienky pre pohodlné vykonávanie aktivít v domácom prostredí. Je mimoriadne dôležité dať dieťaťu najavo, že mama a otec sú vždy tam, kde ide do tuhého, ale nie skôr. Ak zaňho vykonáte úlohu „výnimočne“ raz, dvakrát či trikrát, potom sa bude ťažko vysvetľovať, že učenie a nové poznatky potrebuje dieťa, nie rodičia. Deti sa učia predovšetkým emocionálne a prostredníctvom modelov, ktoré vnímajú alebo napodobňujú.

Pochvala je dobrou motiváciou, emocionálne potvrdzuje správny pracovný vzorec. Schválenie a podpora po dokončení veľkého počtu úloh alebo ich včasnom dokončení zo strany detí je predpokladom ich snahy o ešte vážnejšie úspechy. Môžete zvážiť aj systém odmeňovania inteligentného úsilia. Môže to byť úplne čokoľvek, v závislosti od veku a záujmov. Tu je hlavnou výhodou, že niečo dieťaťu prináša radosť a pocit zmysluplnosti. Absencia zmysluplnosti je to, čo neprináša pokrok, skôr apatiu.

Ak je konečným produktom všetkého správne naplánovaného a včasného úsilia dieťa, ktoré je zvyknuté samostatne plniť svoje úlohy, potom rodičia, ktorí sa vracajú unavení po práci, môžu po dynamickom pracovnom dni relaxovať bez toho, aby museli bojovať s učebnicami matematiky alebo chémie.

Tento čas sa oplatí využiť vo svoj prospech. A čas s deťmi treba stráviť aj kvalitne, nielen pri riešení úloh, ale aj pri spoločnej zábave.

AKO SI UVOĽNIŤ ČAS NA ODDYCH?

  • Zjednodušte každodenné stretnutia. Dovoľte si po náročnom pracovnom dni oddýchnuť si a namiesto varenia si na večeru objednajte rodinnú donášku pizze. Nie je to síce zdravá voľba stravovania, ale chutná alternatíva, ktorá je schopná vašu rodinu „zomknúť“. V supermarkete nakupujte raz za celý týždeň, aby ste nemuseli chodiť každý druhý deň. Môžete nakupovať aj online, kedykoľvek je to možné, nielen oblečenie a obuv, ale aj potraviny. Spravujte réžiu a iné osobné výdavky online, zabudnite na dlhé rady a čakanie. Dokonca aj činnosti rozvíjajúce kognitívny a tvorivý potenciál vašich detí si môžete objednať online.
  • Delegujte niektoré úlohy. Povinnosti si môžete rozdeliť: mama vyzdvihne staršieho syna zo školy, otec malú dcérku zo škôlky. V sobotu strávi celá rodina 2 hodiny upratovaním namiesto toho, aby to niekto robil celý deň. Je dôležité, aby ste sa nesnažili robiť všetko sami. Môžete a mali by ste požiadať svojich rodinných príslušníkov, aby vám pomohli.
  • Môže to znieť zvláštne, ale ak nechcete, nemusíte robiť nič. Máte na víkend naplánovanú lyžovačku, no vy sa chcete zabaliť do deky a prečítať si svoju obľúbenú knihu? Tak to urobte! Plánujete piknik s priateľmi, ale radšej by ste chceli navštíviť zaujímavú výstavu v múzeu? Niekedy je dôležité robiť presne to, čo človek jednoducho chce.
Ako si urobiť čas na odpočinok?

Odpočinok je najdôležitejšou zložkou pre zdravý emocionálny a duševný stav každého človeka. Rodičia s rušným každodenným životom by mali odpočívať čo najčastejšie. Oddýchnutý človek plný pozitívnych emócií je lepším rodičom aj partnerom a hlavne – ľahšie rozpoznáva a reaguje na potreby svojho dieťaťa. Konflikty v škole, meniace sa záujmy, emocionálna a fyzická únava, šikanovanie, problémy s učením alebo vo vzťahoch s rodinou – len rodič, ktorý má dobrú duševnú hygienu, môže kvalitatívne pomôcť pri riešení takýchto a iných podobných situácií.

Veľa rodičov si dokáže odpočinúť práve v čase, kedy sú ich ratolesti na mimoškolských podujatiach, krúžkoch či v centrách rozvoja intelektu. V centrách AMAkids nielenže ich deti trávia zábavnou formou voľný čas so svojimi rovesníkmi, ale zároveň rozvíjajú obe hemisféry mozgu a zdokonaľujú svoje matematické zručnosti, angličtinu, rýchle čítanie či pamäť.